geen

Woonboerderij te koop?

De woningmarkt stabiliseert, rapporteert de Rabobank, de grootste hypotheekverschaffer in ons land. Goed nieuws in de naweeën van de crisis: er worden meer huizen verkocht. Gaat dat ook op voor woonboerderijen?De overheid signaleerde vorige jaar dat er “krimp” optreedt op het platteland: men zoekt zijn woonplaats dichter bij de steden om redenen van werkgelegenheid, beschikbare faciliteiten en korter forensen. Boerderijen komen leeg te staan, ook al omdat veel boeren het voor gezien houden. Hun prijzen dalen; ze staan nu te koop voor bedragen tussen drie en acht ton. De WOZ-aanslagen moeten ook omlaag. Kans of bedreiging?

Voornamelijk kans. Immers, voor dit woonsegment is het aanbod groter dan de vraag en dat drukt de prijzen. Aspirant-kopers die op zoek zijn naar ruimte, rust en karakter, hebben het nu voor het kiezen. Op websites als Funda en Jaap.nl prijkt een ruime keuzecatalogus van kleine tot (middel-)grote woonboerderijen. Gespecialiseerde makelaars als Buitenstate, NVM Landelijk en LTO Vastgoed bieden honderden van zulke panden aan, de ene nog mooier dan de andere. Allemaal vrijstaand, kind-veilig, met tuinen tot vierduizend m2.  De meeste zijn te vinden in Groningen en Gelderland, maar ook in Noord- en Zuid-Holland en Limburg is de keuze ruim.

Volgens ons breekt een periode aan waarin de liefhebber zijn slag kan slaan. Dat die liefhebber zijn nieuwe woning met liefde en zorg in stand zal houden, belichaamt doel en hoop van de AEN.

JLT