geen

Monumentale Belgische hoeve in de as gelegd.

In het provinciaal domein in Bokrijk (Genk) heeft 30 april 2014  een hevige brand de historische hoeve Houthalen-Kwalaak, een van de 115 monumenten in Bokrijk, volledig in de as gelegd. Er vielen geen gewonden. Het provinciaal domein blijft geopend.

Een wachter van het domein merkte de brand aan de achttiende-eeuwse langgevelhoeve op rond 6.30 uur. Toen de brandweerkorpsen van Genk en Hasselt ter plaatse kwamen, stonden de woning en schuur in volle vuur. De brandweer moest het rieten dak volledig uit elkaar trekken om alles te kunnen blussen. De exacte oorzaak van de brand is nog onbekend.

Het gaat om een aanzienlijk verlies voor de historische site in Bokrijk. De hoeve werd in 1958 naar Bokrijk verhuisd en was het tweede gebouw dat op het domein gebouwd werd.

Authentieke spullen verloren

Gedeputeerde voor Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens (Open Vld) zegt dat het provinciaal domein wel geopend blijft, omdat er geen enkel gevaar is voor de bezoekers. “Een bakhuis in de buurt kon gelukkig gevrijwaard worden. De getroffen hoeve was een vakhuis in houtskeletbouw. Boven een open haard bevond zich een grote ketel, waar de boer het voeder voor zijn dieren kon klaarmaken”, zegt Philtjens.

Kwaad opzet wordt volgens de gedeputeerde uitgesloten, maar uit verder onderzoek zal moeten blijken wat de oorzaak was. “Het gebouw was verzekerd tegen heropbouw, maar het historisch erfgoed, zoals de eigen authentieke spullen van de laatste bewoner, Martinus Reckers, zijn definitief verloren gegaan. We gaan overleggen wat er verder gaat gebeuren”, zegt Philtjens.