geen

Handboeken inrichting Boerenerf

Recent verschenen, in een reeks van zes, twee fikse handboeken ‘Ontwerp uw eigen erf’, boordevol praktische tips voor de inrichting van het erf en beplanting rond stolpen in Noord-Holland. De twee delen gaan over de boerenerven van de Beemster en de gemeente Castricum. Het is een samenwerkingsproject van Landschap Noord-Holland en de gemeenten m.m.v. de Boerderijenstichting Noord-Holland.

 

Het boerenerf in Noord-Holland kenmerkt zich door dezelfde nuchterheid als die van de Noord-Hollandse boer. Geen weelderige beplanting rond de stolp, geen uitheemse boomsoorten, geen paadjes, beeldjes en verdere tierelantijnen. Het voorerf in veel gevallen zelfs geheel kaal, met schapen als maaimachine (het ‘skape-erf’). Windsingel, bleekveld, boomgaard, eenvoudige bloementuin, moestuin en verder alles wat met het agrarisch bedrijf (vooral veehouderij) van doen had. Een sober maar krachtig geheel in relatie met natuurlijke waarden. Bekendheid met en aanbod van allerlei niet-inheemse beplantingssoorten en de woon- en gebruikswensen zijn van invloed op de veranderingen in het karakter en aanzien van het boerenerf. Landschap Noord-Holland en Boerderijenstichting zien daarmee een verlies aan kwaliteit, natuurwaarden en identiteit.

 

Ontwerp uw eigen erf

Met de handboeken ‘Ontwerp uw eigen erf’ wordt antwoorden gegeven op vragen als:

  • Hoe was de traditionele indeling van het boerenerf?
  • Welke beplantingssoorten zoals struiken en bomen horen van oudsher op het erf?
  • Hoe zij erf en tuin in te richten in samenhang met nieuwe voorzieningen?
  • Wat te doen met de bijgebouwen op het erf?

Deze onderwerpen komen in het handboek uitgebreid aan de orde. Met aandacht voor de kenmerken van het erf in samenhang met de specifieke grondsoort en het (vroegere) agrarische gebruik.

Ook suggesties voor een nieuw of aangepast ontwerp en adviezen voor (nieuw)bouw op het erf.  Bovendien is er een overzicht van streekeigen struik- en boomsoorten. Het handboek (Beemster of Castricum) is te bestellen à € 10,- via de webwinkel www.landschapnoordholland.nl/webwinkel. Deze maand nog verschijnt het handboek over erven in Zaanstad.

 

, , , ,