geen

Vergeten fruit

Hennie-Rossel

Denkt u wel eens aan de oude boomgaard,  aan de oude schommel die er hing? Nostalgie. Maar…. de bewerkbare niet effiënte hoogstamboomgaard verdween ,en werd vervangen door de laagstam.

Let op , de hoogstam komt terug .  Met oude vergeten fruitrassen.

Hennie Rossel is deskundige op het gebied van de teelt van oude fruitrassen. Hij staat bekend als een redder van vergeten fruitrassen. Hennie adviseert AEN. Dit zegt hij op zijn site:

“Er zijn maar weinig van oudsher geteelde appel-, peren- en pruimenrassen te vinden in de Nederlandse supermarkten. Vooral wat appels en peren betreft, is het behalve onze oude, vertrouwde Schone van Boskooop (Goudrenet) en Gieser Wildeman, en sinds de jaren 80 ook Elstar en Jonagold, praktische allemaal nieuwe, uitheemse rassen wat de klok slaat.

De trend wordt vooral bepaald door de eisen die de hedendaagse fruitteelt aan geschiktheid van rassen voor grootschalige teelt, bewaring, én marketing stellen. Slechts enkele selecties bleken in dit opzicht geschikt en konden het uiteindelijk tot zo ver schoppen dat ze voor grootschalige teelt konden werden aanbevolen en uitgegeven.

En zo werd het scala aan kleur en smaak van de enkele nieuwe fruitrassen dat de consument werd voorgeschoteld vanzelfsprekend sterk beperkt. Op haar beurt, werd de voorkeur van de consument, voor wat smaak en uiterlijk betreft, geleidelijk ook weer een afspiegeling van het uniforme en eenzijdige aanbod in de supermarkt. En zo trad de vervlakking in, hoewel er onder de modernere en, vooral in het winterseizoen, uitheemse en elders geteelde rassen ook zeer smakelijke en gewilde rassen zijn.  “

En dus is er een site: www.vergeten fruitrassen.nl .

, ,