geen

Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren

Historische landgoederen met boerderijen en erven worden vaak geconfronteerd met  problemen rond stoppende boeren, leegstand, schaalvergroting  en de uitdaging de identiteit van het landgoed te bewaren.

Landgoed Tongeren heeft die uitdaging opgepakt. Als een van de grotere particuliere landgoederen in Nederland kent het een zeer gevarieerd landschap van heide, bos en coulisse landschap. Typisch Veluwse boerderijen, daglonershuisjes, een schooltje en uiteraard een landhuis stofferen het landgoed. Zoals op zo veel plaatsen werd het landgoed geconfronteerd met boeren op leeftijd zonder opvolger. Besloten werd om de milieurechten van stoppende boerderijen te bundelen en daarmee een nieuwe moderne boerderij te starten die alle bestaande boerderij-activiteiten zou kunnen overnemen. Een jonge boer bouwde samen met zijn vrouw in 2014 een traditionele boerderij voorzien van alle moderne gemakken,  grenzend aan houtwallen en kleinere weides. Voor de inpassing in het landschap is  de stalen constructie afgewerkt met gepotdekseld hout. Daarmee geheel passend in het landschap.

 

Landschapsarchitecte Greet Bierema tekende voor de aansluiting van het erf naar de coulissen. Ook adviseerde zij mee over de uitstraling van de nieuwe woning van het echtpaar.

Woonhuis met de kenmerken van de Veluwse boerderij

Woonhuis met de kenmerken van de Veluwse boerderij

De  komende jaren zal het landschap de nieuwe boerderij moeiteloos opnemen.

Maar ook de agrarische waarde van het landschap is gered. De vrijgekomen boerderijen worden nu gerestaureerd en er is ruimte voor nieuwbouw. Landgoed Tongeren,  fraai, divers en kleinschalig, heeft vorm gegeven aan hergebruik, groen voor rood, respect voor erfgoed en het rentmeesterschap voorbeeldig ingevuld.

 

 

Boerderijbuitengewoon , de nieuwe boerderij,  is zijn naam meer dan waard.

Vanaf het kerkpad Jan Gait zicht op boerderij Buitengewoon, de bouw is bijna gereed. Februari 2015

Vanaf het kerkpad Jan Gait zicht op boerderij Buitengewoon, de bouw is bijna gereed. Februari 2015