geen

Historische moestuinkennis nu onderdeel van netwerk Boerenerf

Jac Nijskens is vanaf maart 2015 aan Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland verbonden als deskundige op het gebied van vergeten groente en de historische moestuin. Jac wordt gezien als de grondlegger van de vergeten groenten cultuur in Nederland. De Historische Groentehof is door Jac opgericht in 2003.  Met een landbouwkundige achtergrond en als 4e generatie boer op een boerderij heeft Jac zich vanaf 2003 fulltime toegelegd op vergeten groentenSinds 2003 , toen Jac begon , zijn vele duizenden mensen in navolging van zijn pionierswerk met vergeten groenten en aardappelen aan de slag gegaan.

 

 

Meer dan 500 vergeten groenten, fruit, kruiden, en eetbare planten  zijn te vinden in zijn tuin. Waar jaarlijks tienduizenden bezoekers niet alleen genieten van de pracht en diversiteit maar ook meer dan 30 vrijwilligers actief zijn. Jac doet meer, hij ontwerpt historische kasteel en landgoed moestuinen, nu toevallig bij Kasteel Schaesberg bij Heerlen. Als autodidact haalt hij al zijn kennis uit oorspronkele geschriften, te vinden in oude kloosters etc. Hij leest in engels, duits , frans en alleen latijn gaat hem wat moeilijk af. Verder is er veel internationaal contact, de hoofdtuinier van de Tuinen van Versailles en Jac zijn vrienden. Zijn grootste liefde blijft zijn prachtige kookstudio. Jac en vrijwilligers houden ook op uitnodiging spreekbeurten.

Jac gaat regelmatig voor de AEN Nieuwsbrief schrijven,  zal participeren in het  Platform Boerenerf dat AEN aan het oprichten is en gaat zich verdiepen in de ontwikkeling van de  historische boerenmoestuin…

U  vindt  Jac op www.stichtingvergetengroente.nl .

 

 

, ,