geen

Zwarte Tulpprijs 2015 voor rijksmonument-bollenschuur Hillegom

“Bollenschuur van Ruigrok weer een sieraad voor het landschap”

HILLEGOM – De Zwarte Tulp Prijs 2015 is op 11 december jl. uitgereikt aan de broers Cock en Walter van der Prijt. Zij hebben de bollenschuur van Ruigrok in Hillegom gerestaureerd en een woonbestemming gegeven. Op die manier Op die manier heeft het Rijksmonument weer een nieuwe toekomst gekregen. De Zwarte Tulp Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de eigenaar van een bollenschuur in de Bollenstreek die het pand op een voorbeeldige manier heeft behouden of een nieuwe bestemming heeft gegeven. De prijs wordt toegekend door de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek en bestaat uit een oorkonde en een schildje voor aan de gevel.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de bollenschuur lichtte Jos Warmenhoven van de Werkgroep Bollenerfgoed toe waarom de bollenschuur aan de Zuider Leidsevaart 2A in Hillegom de prijs krijgt: “De stellingenschuur is met veel respect voor de historie van het gebouw gerestaureerd, zonder een cent subsidie. Cock van der Prijt heeft echt drie rechterhanden.

Burgemeester Arie van Erk van de gemeente Hillegom overhandigde vervolgens het schildje “Monumentale bollenschuur” aan de winnaars: “Hillegom is het bollendorp met de meeste bollenschuren in de regio. Gelukkig is daarvan een flink aantal panden behouden gebleven. Dankzij de passie van de familie Van der Prijt heeft dit monument een nieuwe functie gekregen.”

Peter Nijhof van de Werkgroep Bollenerfgoed reikte de bijbehorende oorkonde uit. “Het is de eerste keer dat de Zwarte Tulp Prijs is uitgereikt voor een Rijksmonument. Van alle dertien prijzen die wij hebben uitgereikt was dit project veruit het ingewikkeldst, ook vanwege de ligging. De schuur staat ingebouwd tussen andere bollenschuren en woningen en het gebouw stond vol met houten stellingen. De bollenschuur van Ruigrok was een ernstig zorgenkind, maar is nu weer een sieraad voor het landschap.”