geen

Een bijzonder boek

20 juli 2017 | Afgelopen februari vOmslag Landelijke bouwkunst - Piet Opdam 2016erscheen het boek Landelijke bouwkunst, de schoonheid van monumentale boerderijen in Nederland. De samensteller, auteur én fotograaf is Piet Opdam uit Friesland. Om meerdere redenen is het boek bijzonder te noemen. De inhoud is fraai en goed verzorgd: dat is één. De financiering van het project is mogelijk gemaakt door een succesvolle crowdfundingsactie: dat is twéé. En, het spat er van alle kanten af: de auteur is een liefhebber en een volhouder. Dat is drie!

De verzameling door Piet Opdam vastgelegde boerderijen biedt een compleet overzicht van alle typen die er in Nederland te vinden zijn. Het valt op dat de samensteller oog heeft voor de monumentale boerderijen, die er ook nu nog goed bijstaan. Dat biedt de lezer de gelegenheid om deze boerderijen – waarvan steeds het adres is vermeld – met eigen ogen te gaan bekijken. De foto’s geven een goed sfeerbeeld, maar zijn allemaal wel gemaakt vanuit de gunstigste hoek. Dus zonder bijmenging van ontsierende buurgebouwen. Dat romantiseert en maakt het Nederlandse platteland mooier dan het in werkelijkheid is. Hoe fraai de getoonde boerderijen ook zijn.

Het is een boek om bij weg te dromen en je voor te stellen hoe het is om zelf zo’n prachtige boerderij te bewonen. Bouwkundig en historisch geïnteresseerde lezers kunnen hun hart ophalen bij de opmetingen en oude foto’s die in veel gevallen zijn opgenomen, afkomstig van voorheen de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek (nu te vinden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Die toevoeging biedt extra perspectief en maakt zichtbaar hoe belangrijk het is dat deze mooie boerderijen behouden blijven.

Het boek is te bestellen bij de BoerderijBoekwinkel, klik hier. Prijs: €47,50. 506 pagina’s, 22 x 22 cm, ingenaaid gebonden met stofomslag, ISBN 978 90 9030074 0