geen

Boerderij in beeld

20 juli 2017 | De boerderij als cuIconen van het Groninger plattelandltuurhistorisch icoon van het Groninger platteland. Dat is waar het project Boerderij in Beeld over gaat. Het doel van het project is om Groningers bewust te maken van het belang van het Groningse platteland en ze aan het denken te zetten. Hoe maken we het agrarisch erfgoed toekomstproef en zorgen we ervoor dat het behouden blijft? Hoe houden we samen het Groninger platteland aantrekkelijk èn leefbaar?

Boerderij in beeld is opgezet door de Stichting Erfgoedpartners en Boerderijenstichting Groningen en kent een uitgebreid programma bestaande uit een theatervoorstelling, fototentoonstelling, een symposium excursies en open boerderijroutes.

Het Gronings erfgoed staat onder druk
Het Groningse platteland en zijn boerderijen zijn bepalend voor de aanblik van de provincie. De boerderijen vormen een levend erfgoed. Er wordt gewoond en gewerkt. Maar het erfgoed staat onder druk door de ontwikkelingen in de agrarische sector, krimp en leegstand, energietransitie, aardbevingen en asbestsanering. Boerderij in Beeld wil de Groningers hierover aan het nadenken zetten.

Een inkijkje in het hedendaagse boerenbedrijf
In mei is het programma gestart. De eerste activiteit was een open boerderijroute. Elke maand tot en met september wordt zo’n route georganiseerd en zet een boerderij haar deuren open. Zo kunnen de bezoekers kennis maken met het moderne boerenbedrijf, maar ook met herbestemming en nieuwbouw.

Uitgebreid programma tot en met september
Wat nog volgt zijn verschillende publieksactiviteiten in samenwerking met regionale musea zoals openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Op landgoed Verhildersum wordt een fototentoonstelling georganiseerd van fotografen Harry Cock en Marieke Kijk in de Vegte. Zij brachten het hedendaagse leven op de Groninger boerderij in al haar facetten in beeld.

Het volledige programma is te vinden op www.boerderij-in-beeld.nl en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. Houd de website dus in de gaten!