geen

Vierkantdelers

Ambassadeurs team Desley Knijn, Steven de Boer en Noor Stoop bij hun stolp. Een ontwikkelingsproject aan de Heereweg in Hoogwoud. Foto: Kenneth Stamp14 juni 2018 | Met het driejarig project Stolpencommunity Vierkantdelers dat op 1 juni jl. bij de Buitenwerkplaats te Starnmeer van start ging, heeft de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp een dynamisch nieuw netwerk voor ogen, waar alle bewoners en liefhebbers van de stolp kennis en ervaring kunnen uitwisselen.
Voor de meer dan 5000 potentiële deelnemers geldt dat ze in de community hun betrokkenheid, kennis en plezier kunnen delen met een nieuwe groep gelijkgezinden. Samen weten ze meer dan ieder afzonderlijk. Initiatieven voor acties en activiteiten – on en off line – komen uit de groep. Bovendien staan ze als groep Vierkantdelers sterker in de lobby richting gemeenten en doen ze iets goeds: bijdragen aan het behoud van het stolpenlandschap in Noord-Holland.

Best practices

Een aantal ambassadeurs, die zelf een stolp ontwikkelen of nieuwe functies aan hun stolp hebben toegevoegd, zullen hun projecten als eerste presenteren. Dat zijn best practices van succesvolle nieuwe ondernemingen en andere vormen van goed hergebruik. Goed voorbeeld doet volgen.
Voor de ontwikkeling van dit project neemt de Noord-Hollandse boerderijenstichting drie jaar de tijd om tot een sterke en goed functionerende community te komen. Ook het project zelf is een leerproject, een pilot, waarin al werkende en afhankelijk van de ontwikkelingen, de praktijk van het netwerk vorm krijgt.

Enquête

Doormiddel van een enquête onder de Vrienden van de Stolp wordt onderzocht welke thema’s er bij deelnemers spelen en welke de meeste prioriteit hebben, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid, materialenkennis of bebouwing op het erf. Die zullen het onderwerp zijn van de informerende bijeenkomsten. Kijk ook op de website van de Noord-Hollandse boerderijenstichting. Klik hier.

Steun

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Noord-Holland hebben het belang van dit initiatief onderstreept door inhoudelijk en financieel bij te dragen. Met het Nationaal Restauratiefonds wordt samengewerkt om het netwerk online te faciliteren.