geen

De mooiste Utrechtse boerderij 2018

2Boerderij Kromwijk in Cabauw8 oktober 2018 | Met 40% van de stemmen heeft Boerderij Kromwijk in Cabauw de titel Mooiste Utrechtse boerderij 2018 in de wacht gesleept. Gedeputeerde Cultuur Mariëtte Pennarts maakte dat bekend op een feestelijke bijeenkomst gehouden in juni 2018. Op 5 oktober volgde het inmetselen van de fraaie herinnerings-hoeksteen die hoort bij de titel. De Boerderijenstichting Utrecht organiseerde voor de 26e keer deze jaarlijkse boerderijverkiezing.

De 17e-eeuwse langhuisboerderij aan de Lopikerwetering is één van 600 agrarische rijksmonumenten in de provincie Utrecht. Blikvanger is het siermetselwerk boven in de voorgevel, de muurankers en de vele ruiten in de vensters.

Vijftien jaar geleden maakten de eigenaren Jan en Diny Kromwijk de overstap naar vleesvee, jongvee-opfok en het agrotoerisme. Dit verhaal wordt verteld in één van de afleveringen van de vijfdelige televisieserie Gebruikte Gronden, die afgelopen zomer te zien was op RTV Utrecht. In deze productie van Beeldland droeg de Boerderijenstichting Utrecht per streek een boerderij voor, waarvan steeds een prachtig boerderijportret is gemaakt. U kunt die filmpjes terugkijken via de website van BSU: klik hier. Zo werden de vijf boerderijen de genomineerden voor de verkiezing Mooiste Utrechtse boerderij 2018. De verkiezing is gehouden onder het motto ‘meeste stemmen gelden’. En Boerderij Kromwijk werd de winnaar.