geen

Bouw uw eigen bakoven

29 oktober 2018 | In Vlaanderen is een bijzonder boek verschenen dat ook Nederlandse liefhebbers van het zelf bakken van brood, pizza’s en andere heerlijkheden zal weten te interesseren. Het boekje draagt de titel Bouwen om te bakken en is in de eerste plaats een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens. Aan de hand van een gedetailleerd stappenplan kan iedereen aan de slag. Oude technieken zijn aangevuld met hedendaagse inzichten om de werking van zo’n oven te perfectioneren.

Naast traditionele bakovengerechten zoals zuurdesembrood, is er ook plaats voor recepten met een moderne twist. Zo deelt topchef Sofie Dumont haar recepten voor focaccia met witte pens, pizza zonder tomatensaus of gebakken paté. Het kan allemaal.

Via leuke anekdotes en getuigenissen komt u ook alles te weten over de geschiedenis van bakovens en hun gebruik eertijds. Levendige vertellingen over hoe ze vroeger lief en leed deelden rond de bakoven. Vele handen maakten licht werk. Iemand leverde het stookhout aan, de vrouwen kneedden het deeg en de mannen stookten de oven warm. De broden van verschillende gezinnen werden samen gebakken.

Dit boek is een uitnodiging om samen de talloze mogelijkheden van een bakoven te herontdekken. Samen ‘bouwen om te bakken’.

U vindt informatie over bakovens in Nederland op Agriwiki: klik hier.

Bouwen om te bakken is een uitgave van de provincie Vlaams-Brabant en kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Museum voor de Oudere Technieken (MOT). Het bevat ongeveer 250 rijk geïllustreerde pagina’s. Bekijk de verkorte weergave.

Auteurs: Dirk Lembrechts (Dienst Erfgoed – Monumentenwacht, provincie Vlaams-Brabant), Steven Dewaele (MOT) en Nicolas Mazeure (Dienst Erfgoed, provincie Vlaams-Brabant).

Prijs: € 15,–, te bestellen via de website van de provincie Vlaams-Brabant: klik hier