geen

Openstelling monumenten

18 mei 2020 | Vanaf 1 juni 2020 mogen monumenten weer bezoekers ontvangen, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen. De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Erfgoedplatform van Kunsten’92 hebben hiervoor een Protocol Monumenten opgesteld. Dit protocol is bedoeld ter bescherming en veiligheid van medewerkers, vrijwilligers, bezoekers en leveranciers bij heropenstelling van monumenten. Het vormt de basis voor het weer openstellen van monumenten.

Dit Protocol bevat richtlijnen die op verzoek van de sector zijn opgesteld door een vertegenwoordiging van erfgoedprofessionals- en vrijwilligers. Het Protocol is voorgelegd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Outbreak Management Team (OMT). Deze organisaties hebben hier positief op gereageerd.

Aanvullend aan dit protocol kan binnen specifieke onderdelen van de monumentensector een verdere uitwerking worden gegeven, aangezien monumenten veel van elkaar verschillen. Het is de bedoeling dat iedereen ervoor zorgt dat de veiligheid voor bezoekers en medewerkers, waaronder
vrijwilligers, gewaarborgd wordt.

Nederland heeft een grote rijkdom aan monumenten, zoals kastelen en buitenplaatsen, kerken en molens, landschappen en parken, hofjes en havens. En natuurlijk ook monumentale boerderijen. In de eigen regio is zoveel moois en bijzonders te ontdekken, die dagjes uit tot een feest kunnen maken. De eigenaren van deze monumenten laten de bezoekers graag op veilige wijze hiervan genieten en zijn altijd bereid om hun kennis en passie te delen.

U kunt het protocol monumenten hier downloaden.