geen

Zeeland

BOERDERIJENSTICHTING ZEELAND

logo_zeeland_300Als je een willekeurige Nederlander vraagt waar jij aan denkt als je Zeeland noemt, zal hij snel zeggen: “een zwartgeteerde schuur met witte randen, en de zee met z’n strand op de achtergrond”.

De Boerderijenstichting Zeeland streeft ernaar om die karakteristieke verschijningsvorm van de Zeeuwse historische boerderijen met hun erven en gebouwen te behouden, en dat te doen in relatie met het omringende landschap.

 

schuur2_750De Zeeuwse boerderij en het erf zijn bijzonder. Door de invloed van zee en land zijn de statige woonhuizen met de grote en kleine zwartgeteerde schuren er gekomen. De boerderij met zijn bijgebouwen en tuinen, gegroepeerd op een erf was eeuwenlang een zelfvoorzienende gemeenschap. Het geheel was niet ontworpen maar langzamerhand gegroeid onder invloed van behoefte en draagkracht. De Boerderijen Stichting zet er zich voor in al dit karakteristieke erfgoed te behouden. Het meest aantrekkelijker is om de boerderijen als agrarische bedrijfsgebouwen te laten functioneren. Is dit niet mogelijk dan is een verantwoorde herbestemming een goede tweede keuze.

 

De Boerderijenstichting Zeeland kan eigenaars en bewoners van boerderijen voorlichting geven op het gebied van het verkrijgen van subsidie voor het laten maken van een plankostenberekening voor onderhoud of restauratie van gebouwen en erf. Via lezingen, bijeenkomsten, projecten, voorlichting en publicaties wil de Boerderijenstichting streven naar meer bewustzijn van de culturele waarden van dit bijzondere erfgoed.

De Boerderijenstichting werkt met regionale bestuursleden die aanspreekbaar zijn in het betreffende gebied en heeft een aantal adviseurs, waaronder een bouwkundig adviseur waarop voor een eerste oriënterende bespreking een beroep gedaan kan worden. Deze kunt u bereiken via het centrale adres.schuur_750

Boerderijenstichting Zeeland
Postbus 49, Middelburg, tel. 0118 670607
www.boerderijenstichtingzeeland.nl